Politie moet terughoudend zijn met filefuik

De politie moet 'zeer terughoudend en weloverwogen' omgaan met het inzetten van een filefuik, geforceerde stops of het instellen van een roadblock. De nationale politie heeft hiertoe uniforme regels opgesteld, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de regels kunnen politieagenten de risico's en de belangen van een achtervolging afwegen tegen het belang van de aanhouding. Zo moet de agent onder meer de ernst van een strafbaar feit, de snelheid waarmee wordt gereden, de beschikbare informatie over de achtervolgde auto en de aanwezigheid van het overige verkeer in ogenschouw nemen.

Als tot een achtervolging wordt besloten, moet dat onmiddellijk worden gemeld. In het operationeel centrum is de aanwezige leidinggevende verantwoordelijk voor de coördinatie van de achtervolging. Die moet dat afstemmen met de zogeheten officier van dienst, die de achtervolging af kan laten breken.

De afspraken moeten in het voorjaar volledig zijn ingevoerd in alle eenheden van de nationale politie. In 2011 ging het volledig mis toen de politie een filefuik opzette op de A2 om een benzinedief te vangen. Een automobilist kwam om het leven toen de dief in de file op hem inreed.