Piloten rampvliegtuig Kazan maakten fouten

De Boeing 737 die zondag neerstortte nabij de Russische stad Kazan verloor veel snelheid bij een steile klim. De piloten corrigeerden het toestel vervolgens te veel, waardoor het bijna loodrecht naar beneden stortte. Dat is de voorlopige conclusie van Russische experts die de vliegtuigramp onderzoeken.

Volgens de Federale Luchtvaartcommissie, die toezicht houdt op de burgerluchtvaart in een groot deel van de voormalige Sovjet-Unie, werkten de motoren van het toestel en de andere systemen aan boord prima. De twee piloten slaagden er bij de eerste landingspoging niet in het toestel aan de grond te zetten en deden een tweede poging. Ze gaven vol gas en trokken de neus van het vliegtuig omhoog. Daardoor verloor het snel veel snelheid.

Op een hoogte van ongeveer zevenhonderd meter probeerde de bemanning opnieuw snelheid te maken door het toestel in een duikvlucht te brengen. Dit mislukte echter. Het toestel stortte met 450 kilometer per uur neer op aarde en explodeerde.

De onderzoekers baseren zich op de gegevens uit de zwarte dozen van het toestel. In totaal duurde de hele manoeuvre na de eerste landingspoging slechts een minuut. Alle inzittenden van het toestel, vijftig personen, kwamen bij de crash om het leven.