Aandeelhouders Nokia keuren overname goed

De aandeelhouders van het Finse techbedrijf Nokia hebben de overname van de telefoontak door Microsoft massaal goedgekeurd. De stemmingsronde was met 99,7 procent bijna unaniem. Dat heeft Nokia dinsdag bekendgemaakt na een aandeelhoudersvergadering in Helsinki. Bij de overname zouden geen banen verloren gaan.

De Amerikaanse softwaregigant betaalt 5,44 miljard euro voor de telefoontak van Nokia. De deal moet begin volgend jaar zijn afgerond. Het is nog niet bekend hoe de samenwerking tussen de telefoontak van Nokia en Microsofts devices and services-afdeling er precies uit komt te zien.

Nokia, ooit marktleider met zijn telefoons, heeft met de opkomst van de smartphone zijn marktaandeel steeds verder zien krimpen. Samsung en Apple zijn tegenwoordig de grote namen. Microsoft denkt met de overname van het telefoonbedrijf en zijn Windows Phone-besturingssysteem alsnog een slag te kunnen slaan op deze markt.

Het Finse bedrijf blijft wel bestaan, maar zal hoofdzakelijk diensten aanbieden. Zo verzorgt Nokia mobiele netwerken en navigatiesoftware. Daarnaast behoudt het bedrijf zijn duizenden patenten, waarvoor onder meer Microsoft veel geld betaalt.