'NVWA moest ingrijpen bij salmonellazalm'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had moeten ingrijpen toen duidelijk werd dat de betrokken bedrijven de salmonellabesmetting in zalm het hoofd niet konden bieden. De besmette zalm bleef hierdoor te lang in de winkels liggen. Zo'n 1200 mensen werden afgelopen jaar ziek na het eten van met salmonella besmette zalm. Vier van hen zijn overleden.

Dat staat in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de uitbraak van salmonella in zalm van de firma Foppen Paling& Zalm uit Harderwijk, dat dinsdag is gepubliceerd.

Volgens de onderzoeksraad waren er zoveel partijen betrokken dat de bedrijven geen overzicht hadden en dat hen niet duidelijk was wat ze geacht werden te doen.

Het is de verantwoordelijkheid van een bedrijf om ervoor te zorgen dat producten veilig zijn en dat problemen snel worden verholpen, maar de NVWA moet erop toezien dat dat gebeurt, en ingrijpen als duidelijk wordt dat het bedrijven niet lukt. Volgens de onderzoeksraad richtte de NVWA zich in plaats daarvan voornamelijk op haar handhavende rol.

'NVWA moest ingrijpen bij salmonellazalm'
'NVWA moest ingrijpen bij salmonellazalm' (Foto: ANP)