Uitslag Japan - Nederland

Het Nederlands Elftal is met een 2-2 gelijkspel in het oefenduel met Japan goed weggekomen. Het Oranje-hoogtepunt was een fraaie goal van Arjen Robben voor rust. Dat Japan in Genk officieel een thuiswedstrijd speelde was vooraf bekend, maar rondom het stadion leek het ook echt op een thuisduel voor de Japanners.

Het stadion in Genk was niet alleen omgeven door een dikke laag mist. Voor het stadion liepen vooral Aziatische fans, gekleed in het blauw, de kleuren van de nationale ploeg, en met Japanse vlaggen om hun middel of hals. Binnen de Cristal Arena, die niet vol zat, was er eveneens een meerderheid aan Japanners.

Na het beginsignaal was het ook Japan dat aanvankelijk de toon aangaf. De ploeg van de Italiaanse coach Alberto Zaccheroni liet het beste voetbal zien, met al vroeg enkele kansen. Hotaru Yamaguchi schoot over en na balverlies van Ron Vlaar mikte Shinji Okazaki naast. Oranje begon, zoals aangekondigd, met Arjen Robben als startende aanvoerder, en Siem de Jong in de spits.

Rafael van der Vaart begon als aanvallende middenvelder en had weinig tijd nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Hij reageerde alert bij een te korte terugspeelbal van Atsuto Uchida en wipte de bal in de twaalfde minuut over doelman Shusaku Nishikawa. Hij tekende daarmee voor zijn 25ste interlandgoal. Na dat doelpunt kreeg Oranje meteen meer controle, zonder veel kansen te creëren en leek Japan aangeslagen.

Het hoogtepunt van de eerste helft vond plaats in de 38ste minuut. Van der Vaart nam aan met de borst en passte gelijk diagonaal op Robben. Laatstgenoemde ging naar binnen en krulde de bal op voor hem karakteristieke wijze in de hoek. Daarmee leek Japan al vroeg verslagen, maar op slag van rust kwamen de blauwhemden toch terug. Aanvoerder Makoto Hasebe profiteerde van balverlies van Nigel de Jong, vond Yuya Osako in het strafschopgebied en die plaatste de bal precies naast Jasper Cillissen in de hoek.

Met die eretreffer was ook het vertrouwen terug bij de Japanners. Dat bleek na rust, met als invaller onder anderen Shinji Kagawa, speler van Manchester United, en Yasuhito Endo. Bij Oranje was Jetro Willems in de ploeg gekomen voor Nigel de Jong en verhuisde linksback Daley Blind naar de positie van verdedigende middenvelder.

De samenstelling van Japan bleek na rust beduidend beter dan de Nederlandse. Na een kans voor Kagawa en een bal op de kruising van Keisuke Honda zorgde laatstgenoemde in de 60ste minuut voor de gelijkmaker. De oud-speler van VVV was het eindstation van een flitsende aanval. Oranje werd in die fase weggespeeld door de Japanners. Kagawa testte nog eens de kunsten van Cillissen, maar de Ajax-doelman had een goede redding in huis.

Japan durfde niet door te drukken en gelukkig voor Oranje ging de Japanse storm twintig minuten voor tijd liggen. Een enkele opleving daargelaten. Zo schoot invaller Yoichirio Kakitani van dichtbij naast. Oranje kwam echter niet meer aan een fatsoenlijk aanval en mocht blij zijn met het 2-2 gelijkspel. Voor Japan betekende de uitslag het eerste gelijkspel tegen Nederland, na twee eerdere nederlagen.