Timmermans ziet geen gematigde koers Front National

PVV-leider Geert Wilders kondigde woensdag aan dat hij gaat samenwerken met de extreemrechtse Franse partij Front National. Onder leiding van Marine Le Pen zou deze partij een gematigde koers zijn ingeslagen, maar minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) merkt daar weinig van. "Een deel van het Europese politieke spectrum en van de Europese bevolking blijft bevattelijk voor het idee dat je altijd de ander de schuld kan geven in tijden van crisis."

Maakt u zich zorgen om de samenwerking tussen de PVV en Front National?

"Nee, ik maak me daar geen zorgen om, partijen moeten dat helemaal zelf weten. Ik vind het wel merkwaardig dat partijen die tegen Europese samenwerking zijn nu Europese samenwerking zoeken. Dat vind ik een mooie paradox."

Vindt u dat de PVV radicaliseert?

"Dat zie ik niet in publieke uitlatingen of in acties van de PVV. Wel zoekt Wilders samenwerking met een aantal partijen waarvan hij in het verleden altijd heeft gezegd dat hij daar niet mee wilde samenwerken, dus dat moet hij dan maar uitleggen. Ik denk overigens niet dat de Europese samenwerking in de praktijk veel betekenis zal hebben omdat de partijen wel erg ver van elkaar af staan. Maar uiteindelijk bepaalt de kiezer hoe invloedrijk partijen worden."

Verbaast het u dat Wilders nu wel met die partij in zee gaat met een partij met wie hij vroeger niet geassocieerd wilde worden?

"Ja, dat verbaast me. De PVV is een jonge beweging, maar dat geldt niet voor Front National. Dat is een partij met een extreemrechtse erfenis, die moeite heeft om zich te ontdoen van die erfenis. Er zijn voortdurend weer incidenten met de vorige leider Jean-Marie Le Pen, of met leden die ministers met een donkere huidskleur uitmaken voor aap of antisemitische uitlatingen laten zien."

Wilders zegt dat Front National is veranderd onder leiding van Marine Le Pen.

"Ik stel vast dat er bijna wekelijks incidenten zijn rond Front National en met mensen die actief zijn in die partij. Ik heb ook nooit gezien dat Marine Le Pen afstand neemt van uitlatingen van haar vader, die nu trouwens weer voor de rechter staat vanwege uitlatingen die hij heeft gedaan over Roma. Het komt maar niet tot een breuk tussen Front National en Jean-Marie Le Pen."

Bent u bevreesd voor oplaaiende xenofobie of antisemitisme in Europa?

"Natuurlijk vind ik dat zorgelijk. Een van de grote spoken in onze collectieve Europese psyche is dat we in tijden van crisis altijd op zoek gaan naar iemand die we de schuld kunnen geven, en dat is altijd iemand van een minderheid, van een ander land of van een ander geloof. Dat in de loop van de Europese geschiedenis een constante. Maar ik denk ook dat maximaal een vijfde van de mensen hier bevattelijk voor is. Deze ideeën hebben geen meerderheid, in geen enkel Europees land."