[WK Kwalificatie] Kroatië niet langs tien IJslanders

Kroatië heeft verzuimd om een grote stap richting het WK in Brazilië te zetten. In IJsland werd het 0-0, terwijl het thuisland een groot deel van de wedstrijd met tien man speelde. Met Johann Berg Gudmundsson, Alfred Finnbogason en Kolbeinn Sightórsson in de aanvalslinie probeerde IJsland in eigen huis een stap te zetten richting een primeur. Nooit eerder was IJsland namelijk actief op een eindronde van het WK.

IJsland startte nerveus aan het duel. Al na twee minuten waren de bezoekers dichtbij de openingstreffer. Na een verzorgde aanval belandde de bal bij Eduardo da Silva. Hij verschalkte doelman Halldorsson, maar stuitte alsnog op Sigurdsson. Die haalde de bal van de lijn. Na dat boeiende begin kakte de wedstrijd in.

Beide teams waren voorzichtig, al nam Kroatië het initiatief. Het vond echter niet de spelers die het moest vinden. Luka Modric werd in de eerste helft van de wedstrijd maar moeizaam gevonden. Kroatië verzuimde om het veldoverwicht nog voor rust uit te drukken in een doelpunt. Naar mate de eerste helft vorderde, ging het slordiger spelen. Sightórsson verliet het veld op een brancard. Hij verstapte zich en liep daarbij een enkelblessure op. Hoe erg de enkel van Sightórsson er aan toe is, is nog niet duidelijk.

Na rust kreeg IJsland een grote domper te verwerken. Skulason kreeg terecht de rode kaart na een overtreding op Perisic. Vanzelfsprekend kreeg IJsland het daarna extra moeilijk tegen de Kroaten. Doelman Halldorsson ontpopte zich desalniettemin als sterkste speler van de thuisploeg. Hij redde twee keer knap na pogingen van Perisic en Olic.

Verdedigen was na de rode kaart van Skulason de enige optie voor IJsland. Dat kwam de wedstrijd niet ten goede. Kroatië bleek op zijn beurt niet in staat om toe te slaan. Al was Mandzukic er ontzettend dichtbij. Ook bij de inzet van de spits van FC Bayern München greep Halldorsson goed in. Door het 0-0 gelijke spel is er dinsdag tijdens de return in Kroatië nog van alles mogelijk.