Antibiotica-resistente bacteriën rukken op

Antibiotica zijn in Europa steeds minder effectief, omdat bacteriën in steeds grotere mate resistentie vertonen tegen het middel. Dat heeft het Europees Centrum voor Preventie en Bestrijding van Ziektes (ECDC) vrijdag in een rapport laten weten.

Europese landen krijgen steeds vaker te maken met situaties waarbij in het ziekenhuis opgelopen bacteriële infecties niet met antibiotica behandeld kunnen worden. Vijf landen in het zuiden van Europa constateerden vorig jaar infecties met de darmbacterie Klebsiella pneumonia die resistent bleek tegen carbapenem-antibiotica. In 2009 waren dat nog twee landen.

De resistente bacteriesoort Acinetobacter is inmiddels aangetroffen bij meer dan een kwart van alle infecties in acht van de achttien in het onderzoek betrokken landen.

De directeur van het ECDC, de Nederlander Marc Sprenger, sprak van een 'zeer verontrustende ontwikkeling'. Decennialang konden ziektes behandeld worden met behulp van antibiotica die schadelijke bacteriën uitschakelden. Carbapenem-antibiotica vormden daarbij de laatste behandelmogelijkheid en werden ingezet tegen bacteriën die al resistent waren tegen andere antibiotica.