Albanië wil Syrisch gifgas niet vernietigen

Albanië is niet bereid de chemische wapens van Syrië op te nemen en te vernietigen. Dat heeft de Albaanse premier Edi Rama vrijdag gezegd. De Verenigde Staten hadden Albanië hierom gevraagd.

Het uitvoerend comité van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) buigt zich vrijdag over een plan dat Syrië heeft voorgelegd voor het vernietigen van zijn voorraad gif- en zenuwgas. Volgens het plan moeten de chemische wapens naar het buitenland worden overgebracht om daar te worden vernietigd. De OPCW heeft gezegd dat dit de 'meest haalbare' optie is, gelet op de oorlogsomstandigheden in Syrië zelf.

Noorwegen heeft een vrachtschip en een marineschip aangeboden om de voorraden op te halen en te vervoeren, maar het is nog onduidelijk waar naar toe. De VS vroegen Albanië - het enige land ooit dat heeft toegegeven chemische wapens te bezitten en dat zijn hele arsenaal heeft vernietigd - zich over het Syrische gifgas te ontfermen. Het verzoek leidde deze week tot protesten in Tirana.

Albaniërs gingen donderdag de straat op en honderden jongeren brachten de nacht door voor het kantoor van premier Edi Rama. De groep betogers groeide vrijdag weer tot zo'n duizend man, die er allen van overtuigd zijn dat Albanië niet in staat is om het Syrische gifgasarsenaal te vernietigen.