Rooms-katholieke kerk schrapt Stille Nacht

De rooms-katholieke kerk in Nederland heeft zeker twee- tot driehonderd liederen in de ban gedaan. Onder de liederen die niet meer in de liedboekjes mogen worden opgenomen zijn kerstliedjes als Stille Nacht en De Herdertjes Lagen bij Nachte. Dat bevestigt norbertijn Joost Jansen vrijdag na berichtgeving van de NOS.

Jansen werkt bij de Abdij van Berne, die de liedboekjes uitgeeft. Reden voor het schrappen van de liederen is dat de bisschoppen zich zorgen maken over de kwaliteit van de liturgie, aldus Jansen. Hij tekent daarbij aan dat een verbod op publicatie in het liedboek niet per se een verbod inhoudt op het zingen van het lied in de kerk. De rooms-katholieke kerk was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Zelf noemt Jansen de maatregel 'een beetje doorgeslagen'. "Dergelijke kerstliedjes vormen geen hogere theologie, maar geven wel een fijn gevoel. Het is leuk en gezellig om ze te zingen." Theoretisch kunnen de liederen weer worden toegestaan, maar Jansen betwijfelt of de media-aandacht die nu ontstaat daar voldoende voor is.

De honderden liederen kwamen niet meer voor op een liederenlijst die de bisschoppen ter goedkeuring naar Rome stuurden. De lijst is inmiddels goedgekeurd, wat betekent dat de liederen niet meer mogen worden gepubliceerd. De rooms-katholieke kerk geeft elke zondag een nieuw liedboek uit.