Stad(je) te koop

Op advertentiesite Craigslist staat een hoogst opmerkelijke aanbieding. Voor iets meer dan 167.000 euro kan je namelijk in het bezit komen van een oude mijnstad in het noorden van de Amerikaanse staat Californië.

Alleen de Daltons ontbreken nog. Voor de rest staat alles klaar om jezelf Lucky Luke of Cowboy Henk te wanen. Het oude mijnstadje Seneca kan jouw stadje Seneca worden.  Het gehucht, dat ook als North Fork bekend staat, beleefde zijn hoogtepunt tijdens de goudkoorts. Een soort Klondike, maar dan op een wat meer prettige plek om te wonen. Toen het Wilde Westen, tegenwoordig meer het saaie westen. Want helaas was op een bepaald punt het goud op en zochten de uitbaters van kroegen, hoeren en ander volk dat een graantje dacht mee te pikken ergens anders hun heil. Sinds 1943, na de sluiting van het postkantoor, is het stadje dan ook helemaal verlaten.

In de idyllische plaats vind je nog een verlaten goudmijn, een kroeg, wat huizen en een nog prima functionerende jeneverstokerij, compleet met vergunning om je eigen booze te stoken!

Je zou denken: kat in het bakkie! Waar kan ik mijn centen naar overmaken?

Helaas… zoals altijd zit ook hier een addertje onder het gras. Seneca is namelijk bij slecht weer nagenoeg onbereikbaar. Letterlijk. Het ligt nogal, zoals Australiërs zouden zeggen, in de bush. Ook rept de advertentie iets van 'niet geschikt voor mensen met een zwak gestel'. Daar komt nog bovenop dat de nog aanwezige gebouwen in een zeer slechte staat verkeren. En dan bedoelen ze natuurlijk niet de staat Californië.

Wil je desondanks toch nog een kijkje nemen? Het gat is te vinden op lengtegraad/breedtegraad 40.112083,-121.0848.