Coalitie stabiel laag in peiling

De Politieke Barometer laat donderdag weinig verschuivingen zien: de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben bij elkaar net zo veel virtuele zetels als twee weken geleden. De liberalen van premier Mark Rutte boeken twee zetels winst en komen uit op 28. De PvdA van Diederik Samsom verliest twee zetels en heeft er nu in de peiling achttien.

De VVD is daarmee de grootste partij. De tweede partij, met 26 zetels, is de PVV van Geert Wilders, die een zetel winst boekt. Twee weken geleden was de PVV nog even groot als D66, maar de partij van Alexander Pechtold verliest een zetel en komt nu uit op 24.

Winst is er verder voor de ChristenUnie (van vijf naar zes), de Partij voor de Dieren (van drie naar vier) en 50Plus (van vijf naar zes). Bij het CDA (vijftien) verandert er niets en de SP (van zeventien naar zestien), GroenLinks (van vijf naar vier) en de SGP (van vier naar drie) staan op verlies.

Onderzoeksbureau Ipsos peilt sinds twee maanden ook in hoeverre de verkiezingen van volgend jaar leven bij de kiezer. Inmiddels weet 57 procent dat er volgend jaar moet worden gestemd: dat is een stijging van zeven procent vergeleken met twee weken geleden. Daarbij staan de gemeenteraadsverkiezingen beter op het netvlies: tachtig procent is daarvan op de hoogte. De stembusgang voor het Europees Parlement is met 36 procent veel minder bekend.