Onderzoek: metalfans zijn niet asociaal

Eigenlijk wisten we het allang al, maar een Brits onderzoek  van Westminster University bewijst het vooroordeel: liefhebbers van teringherrie hebben weinig zelfvertrouwen.

Bovendien kwam uit de studie naar voren dat metalfans niets op hebben met religie, schijt hebben aan de regels, zichzelf als 'uniek' zien en meer openstaan voor nieuwe ervaringen dan mensen die van normale muziek houden. Andere vooroordelen werden daarentegen weer kei- en keihard onderuit gehaald. Zo is het idee dat fans van heavy metal altijd maar boos zijn grote onzin. Ook offeren ze geen kinderen aan Satan (althans, niet elke week) en zijn ze niet meer asociaal of meer gewelddadig dan andere mensjes.

Deelnemers van het onderzoek kregen tien nummers te horen waar een overdaad aan overstuurde elektrische gitaren in zaten. Aan hen werd gevraagd welke nummers ze mooi vonden en bovendien moesten ze een vragenlijst invullen om hun karakter een beetje te kunnen definiëren.  Door deze twee lijsten aan elkaar te koppelen kwamen de studiebollen tot hun bevindingen.

Bijzonder is dat een vergelijkbaar onderzoek, eerder gedaan in Edinburgh, ongeveer hetzelfde resultaat laat zien. Alleen betrof het toen een studie van bewonderaars van klassieke muziek.