Eerste gemoderniseerde Apache overgedragen

De eerste van de 29 Nederlandse Apache-helikopers is voorzien van gemoderniseerde apparatuur. Het gevechtstoestel is door fabrikant Boeing opgewaardeerd in Mesa in de Amerikaanse staat Colorado en wordt donderdagavond overgedragen aan defensie, laat een woordvoerder van de luchtmacht weten.

De Nederlandse Apache-vloot wordt de komende jaren ingrijpend gemoderniseerd, zowel op het gebied van software als hardware. De eerste toestellen vlogen in 1997 rond. Na de zogeheten Block II-upgrade kunnen de toestellen zonder problemen met elkaar communiceren en samenwerken met Apaches uit andere landen.

Naar verwachting is de vloot in 2017 volledig aangepast. Voor het project is de eerste drie jaar 120 miljoen euro uitgetrokken, maar het totaalbedrag is vertrouwelijk.

Het 'elektronisch hart' van de helikopters wordt flink opgepompt. De bemanning krijgt de beschikking over betere en snellere processoren en (betere) identificatieapparatuur om vriend en vijand uit elkaar te houden. Ook zijn analoge systemen, waaronder de videorecorder, vervangen door digitale. Verder kan door de modernere dataverbindingen beter worden samengewerkt met grondtroepen.

Boeing neemt de acht in de Verenigde Staten gestationeerde gevechtshelikopters voor zijn rekening. De overige toestellen krijgen hun opwaardering op het Logistiek Centrum Woensdrecht.