Free Record Shop draait nog altijd verlies

De nieuwe eigenaar van Free Record Shop, Procures, heeft de muziekwinkels nog niet winstgevend weten te maken. Om wel in het zwart uit te komen is nu de hulp ingeroepen van Hilco, dat eerder HMV wist te redden, de Britse branchegenoot van Free Record Shop. Dat zegt het bestuur van de investeringsmaatschappij in Het Financieele Dagblad van donderdag.

De winkels van Free Record Shop boekten voor het faillissement een weekomzet van twee miljoen euro. Na het faillissement was dat slechts drie ton geworden. Procures heeft door de verbouwingen en de toevoeging van boeken de omzet al weten te verhogen tot een miljoen euro. De investeringsmaatschappij had echter juist snel willen groeien naar een weekomzet van 3,1 miljoen euro.

De slechte resultaten van de winkels van Free Record Shop zijn te wijten aan de lege schappen. De nieuwe eigenaren krijgen geen leverancierskrediet van grote bedrijven zoals Universal en Disney. De eigen middelen van Free Record Shop zijn niet toereikend om de winkels weer met genoeg dvd's en cd's te vullen. "We hebben ons daarop verkeken", zegt Maurits Regenboog van Procures in de zakenkrant.

Om de winkels nu toch gevuld te krijgen wordt nu onderhandeld met Hilco. De Britten, die eerder in Canada en Groot-Brittannië succesvol de HMV-keten wisten over te nemen, zijn volgens de top van Procures bereid om de winkelvoorraden in België en Nederland aan te vullen. "In de decembermaand moeten de winkels bomvol liggen", zegt Regenboog. "December betekent voor ons soort winkels een triple omzet. Die kunnen we niet missen."

Volgens de zakenkrant is de kans groot dat de Britten een meerderheidsbelang nemen in de Belgische winkels. Ook een belang in de Nederlandse winkels zou tot de mogelijkheden behoren.

Free Record Shop werd in mei failliet verklaard, waarna de winkels hun deuren sloten. Een deel van de keten werd vervolgens in juli overgenomen door investeringsmaatschappij Procures en oprichter Hans van Breukhoven. Zij namen 68 Belgische, 49 Nederlandse en 3 Luxemburgse vestigingen over. De overige 94 filialen werden gesloten.