Trein rijdt olifanten dood

Een passagierstrein is in het oosten van India ingereden op een kudde olifanten die zich in een bos ophield op het spoor. Zeven olifanten kwamen om het leven, waaronder twee kalveren. Tien andere olifanten raakten ernstig gewond.

De minister van bosbouw in West-Bengalen, Hiten Burman, zei dat de trein ongeveer tachtig kilometer per uur reed. De kudde van ongeveer veertig olifanten stoof na het ongeluk uiteen, maar de dieren keerden terug en moesten door boswachters en spoorwegpersoneel worden weggejaagd.

Het ongeluk gebeurde in het Chapramari-bos in het district Jalpaiguri, 670 kilometer van de deelstaatshoofdstad Kolkata (Calcutta). De spoorlijn doorsnijdt hier een gebied waar veel olifanten doorheen trekken. Minister Burman zei dat de spoorwegautoriteiten weigeren treinen langzamer te laten rijden. Natuuractivist Animesh Basu wijst op de wrange ironie dat uitgerekend een baby-olifant de mascotte is van de Indiase spoorwegen. Volgens Basu werden sinds 2004 in West-Bengalen zeker vijftig olifanten door treinen overreden.