De onzichtbaarheidsmantel komt eraan!

Frodo Balings en Sam Gewissies hebben 'm al gebruikt, Harry Potter heeft 'm al om gehad en zelfs onze Belgische vrienden, Suske en Wiske hebben er al profijt van gehad: een mantel waarmee je onzichtbaar wordt. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Toronto zou dit handige kledingstuk best nog wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Een aantal heren en dames onderzoekers zijn er al wat langer mee bezig. Tot nu toe liep men te knoeien met zogenaamde 'metamaterialen'. Dit zijn gefabriceerde stoffen met een negatieve brekingsindex. Dat klinkt erg leuk, maar die dingen zijn in de praktijk nogal onhandig. Als je bijvoorbeeld een wat groter object niet zichtbaar wilt maken, dan heb je daar meerdere mantels van metamateriaal voor nodig. En dan nog werkt het niet echt lekker. Kleinere objecten, zoals Roel van Velzen, zijn wat minder problematisch. Het laten verdwijnen van dingen op deze manier is echter totaal niet praktisch.

Knappe koppen uit het land waar iedereen in een houthakkershemd rondwandelt, hebben een andere oplossing bedacht: rond het object zetten ze minuscule antennes, die met z’n allen een elektromagnetisch veld creëren.  Golven die gewend zijn op het specifieke object af te kaatsen (waardoor het zichtbaar wordt), worden nu keurig afgebogen, zodat het object  'verdwijnt'.

De onderzoekers hebben in al hun objectiviteit al laten weten dat deze methode zeer praktisch is. De toekomstige onzichtbaarheidsmantel kan op deze manier dun blijven en zo groot als men maar wil. Er kleeft slechts één (1) klein nadeeltje aan: tot nu toe lukt het niet met licht. Tot nu toe lukt het mensen en gebouwen onzichtbaar te maken voor radarapparatuur, maar het menselijk oog blijft die mensen en gebouwen gewoon zien.

Gelukkig gloort er naar mening van de onderzoekers licht (indien zichtbaar) aan het einde van de tunnel. Nu kan het alleen nog maar met radiogolven, maar de Canadezen zijn ervan overtuigd dat deze techniek ook mogelijk gemaakt kan worden met lichtgolven. Paparazzi-journalisten moeten dus nog even geduld hebben.