GroenLinks wil rechtsbijstand behouden

GroenLinks wil de bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde rechtshulp terugdraaien. In plaats daarvan kan geld worden bespaard door de vreemdelingendetentie af te schaffen. Dat zal Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren donderdag bepleiten tijdens het debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de rechtsbijstand.

Van Tongeren vindt het belangrijk dat goede rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen behouden blijft. Door te bezuinigen maakt Teeven er nu een 'luxeartikel' van. "Onze rechtsstaat stelt weinig voor als je alleen maar naar de rechter kunt als je geld hebt", aldus de politica die verder van 'klassenjustitie' spreekt.

Het geld voor de bezuinigingen kan Teeven daarom beter zoeken door ongewenste vreemdelingen niet langer op te sluiten. "Veel partijen in de Kamer zijn tegen het opsluiten van mensen alleen maar omdat zij niet de juiste papieren hebben. Het kost bovendien heel veel geld. Dat geld kunnen we beter besteden aan fatsoenlijke rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen."

Van Tongeren zal haar voorstel officieel indienen bij de behandeling van de justitiebegroting. Het Kamerlid hoopt op steun van andere partijen.