'Marktverstoring door NPO Plus'

De Tweede Kamer houdt de proef met een betaalversie van Uitzending Gemist van de publieke omroep scherp in de gaten. Dat blijkt uit een rondgang van Nu.nl. "Marktverstoring ligt op de loer", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Ook de VVD waarschuwt voor oneerlijke concurrentie met partijen als Netflix en RTL.

De NPO kondigde dinsdag aan een jaar lang te willen testen met NPO Plus. De bedoeling is dat tegen betaling online een betere kwaliteit van de tv-programma's kan worden aangeboden. Ook kunnen series langer worden aangeboden. Het is een uitbreiding van Uitzending Gemist, waarbij tv-series vaak enkele weken terug te bekijken zijn.

"Het is prima als een serie als Flikken Maastricht een jaar lang wordt aangeboden", vindt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing. "Maar ze moeten geen Amerikaanse series aankopen die alleen via NPO Plus te zien zijn." De SP vindt dat de dienst eigenlijk gratis moet zijn. De PvdA ziet geen probleem in het plan van de publieke omroep.

Over de prijs van NPO Plus is nog niets bekend. De proef start volgend jaar. Als het goed verloopt en de politiek gaat akkoord, wordt de dienst voortgezet in 2015.