'Dood spion in sporttas was een ongeluk'

De dood van een Britse spion, die naakt werd aangetroffen in een sporttas die was afgesloten met een hangslot, is hoogstwaarschijnlijk een ongeluk. Dat heeft de Britse politie gezegd. Volgens Martin Hewitt van de Londense politie kan dat echter niet met honderd procent zekerheid worden vastgesteld. Omdat de politie niets met zekerheid kan zeggen, blijft de zaak voer voor samenzweringstheorieën.

Williams werkte voor de Britse inlichtingendienst GCHQ en was in dienst bij MI6 toen zijn lijk in augustus 2010 werd gevonden. Het naakte lichaam was al aan het ontbinden. De sporttas met Williams' lijk lag in de badkuip van zijn appartement. De familie van Williams gelooft nog altijd niet dat het om een ongeluk gaat en houdt vol dat hij is vermoord. Een onderzoek van de politie heeft volgens Hewitt echter nauwelijks bewijzen opgeleverd dat er kwade opzet in het spel is geweest. De politie meent dat het 'waarschijnlijker is dat er geen andere persoon aanwezig was toen Gareth overleed'.

De conclusie van de politie is strijdig met de conclusie van een eerder onderzoek, dat stelt dat Williams vermoedelijk vermoord is. "Maar de realiteit is dat in beide hypotheses tegenstrijdigheden en gaten zitten", aldus Hewitt.

Eerder was al geopperd dat Williams zich in de tas had opgesloten als onderdeel van een seksspel. Onderzoekers weten dat Williams websites had bezocht over bondage en sadomasochisme. Sommige websites zouden gaan over claustrofilie, het verlangen naar opsluiting in kleine ruimtes. De politie meent dat het mogelijk is dat Williams in de sporttas is gekropen en deze vervolgens heeft afgesloten met een hangslot. Op het slot en de rand van het bad zijn echter geen DNA-sporen van Williams gevonden.

Fiona Wilcox, die vorig jaar onderzoek deed naar de zaak, had kritiek op MI6, omdat de dienst geen bewijs wilde afstaan aan de politie. Ze zei tevens dat hoewel het onwaarschijnlijk is dat de Britse inlichtingendienst bij de moord betrokken is, een onderzoek gerechtvaardigd is.

Hewitt zei woensdag dat er geen bewijzen zijn dat het appartement is schoongemaakt om eventuele sporen uit te wissen en bovendien wijst niets op een worsteling of een inbraak. Het idee dat de Britse geheime dienst er iets mee te maken heeft, wees hij van de hand. "Ik geloof niet dat mij een rad voor ogen is gedraaid", zei hij. "Ik denk dat we te maken hebben met een tragische dood waar geen uitleg voor is."