Jezus Leeft in de politiek

Jezus Leeft is geregistreerd als politieke partij. Dat heeft de Kiesraad woensdag bekendgemaakt. De partij is opgericht door de bekende evangelist Joop van Ooijen. "We willen Jezus in de maatschappij zetten, zoals hij echt is", laat Van Ooijen weten aan Novum Nieuws. Hij is van plan met Jezus Leeft deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Belangrijke pijlers van de partij zijn onder meer het afschaffen van de wetten die euthanasie en abortus mogelijk maken. "Abortus is moord, als je dat toestaat dan verwatert de zaak", zegt Van Ooijen. "Dat vind ik belangrijkere onderwerpen dan de hoogte van de btw."

Met zijn partij wil hij een aanvulling geven op christelijke partijen als de SGP. Die zijn volgens Van Ooijen op papier goed. "Maar als je een coalitie aangaat met partijen als D66, een partij die niet in jouw god gelooft, waar ben je dan mee bezig?" Jezus Leeft is nog in een oriënteerde fase. Van Ooijen hoopt in zo veel mogelijk gemeenten te kunnen deelnemen aan de verkiezingen volgend jaar. Hij is ook van plan mee te doen met de Tweede Kamerverkiezingen, die gepland staan voor 2017.

Van Ooijen werd bekend omdat hij met grote witte letters Jezus Redt op zijn dak had geschilderd. De gemeente Giessenlanden spande een rechtszaak tegen hem aan en dat leidde tot het compromis dat de tekst nu kleiner en in oranje dakpannen op zijn huis prijkt.

De Kiesraad moet beoordelen of een naam van een nieuwe politieke partij niet in strijd is met de wet. Met de registratie is de naam Jezus Leeft ook opgenomen in het register voor de Eerste Kamerverkiezing, de Provinciale Statenverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen.