Getuigen gehoord in zaak Demmink

In een zaak rond oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink mogen getuigen worden gehoord die hem beschuldigen van misbruik van minderjarigen. Ook een oud-medewerkster van Demmink en twee gevangenisdirecteuren mogen worden gehoord. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

De oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie wordt al jaren in verband gebracht met het mogelijke misbruiken van drie minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig. Verschillende onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op.

Stichting De Roestige Spijker wilde een documentaire over de zaak, die ook op YouTube staat, in Nederland uitzenden. Demmink dreigde daarop met juridische stappen. De stichting wilde daarom formeel uitzoeken of ze in haar recht zou staan als ze de documentaire toch uitzendt. De Roestige Spijker vroeg de rechter hiervoor getuigen die in de documentaire aan het woord komen te horen. Maar een bijkomend en waarschijnlijk niet onvoorzien voordeel voor de stichting is dat nu getuigen onder ede kunnen worden gehoord.

Zo'n verhoor wordt volgens de rechtbank alleen in uitzonderlijke gevallen niet toegestaan. Ook in dit geval zag de rechtbank geen redenen het verhoor te weigeren. De rechter verwacht dat bij de verhoren de persoonlijke integriteit van de oud-ambtenaar aan de orde wordt gesteld. Maar daar tegenover staat het belang van de stichting om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag of het openbaar maken van de documentaire onrechtmatig is.

Het is nog niet bekend wanneer de getuigen worden verhoord. Dat gaat de rechtbank tijdens een regiezitting op 17 december bepalen.

De oud-ambtenaar is bij verschillende rechtszaken betrokken. Zo heeft hij het AD voor de rechter gesleept omdat hij schade zou hebben ondervonden van de berichtgeving van de krant over het vermeende misbruik. Die zaak heeft de staat tot nu toe ruim 25.000 euro gekost, schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vorige week in antwoord op Kamervragen.

Ook buigt het gerechtshof in Arnhem zich over een verzoek om Demmink alsnog te vervolgen. Daarvoor heeft Demmink inmiddels ruim dertienduizend euro aan juridische kosten vergoed gekregen.