Curaçao wil Nederlandse hulp tegen maffia

Curaçao roept de hulp in van Nederland en de omliggende eilanden Sint Maarten en Aruba om een offensief te beginnen tegen de georganiseerde misdaad. Dat zegt de minister van justitie op het eiland, Nelson Navarro. Hij doet die uitspraak in een reactie op het voorlopige rapport dat verschenen is naar aanleiding van de dood van Luigi Florentina, alias Pretu.

Die overleed in zijn politiecel in Barber, ten westen van Willemstad, vermoedelijk als gevolg van zelfmoord. Pretu zat vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op politiek leider Helmin Wiels.

Volgens de Justitieminister wordt Curaçao momenteel gedestabiliseerd door de georganiseerde misdaad en kan Curaçao de strijd daartegen niet meer alleen aan. In het justitieel overleg in januari zal er met Nederland, Sint Maarten en Aruba gesproken worden over zo'n gezamenlijk offensief van het Rijk tegen de georganiseerde misdaad. Het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels wordt grotendeels uitgevoerd door het Nederlandse Recherchesamenwerkingsteam.

Eerder meldde de fractievoorzitter van de regeringspartij PAIS, Alex Rosaria, al dat de lokale maffia was doorgedrongen tot de hoogste politieke regionen op het eiland, zelfs tot in regeringskringen. Hoewel de moord op politiek leider Helmin Wiels, in mei van dit jaar, technisch is opgelost, weet Justitie nog altijd niet wie de opdracht tot de liquidatie heeft gegeven.