Kippenbedrijven geplukt wegens scharreleifraude

Bij vier bedrijven is voor ongeveer achthonderdduizend euro beslag gelegd vanwege een verdenking van fraude met eieren. Gewone eieren werden als scharrelei of vrije uitloopeieren verkocht. Met de fraude is naar schatting ruim een miljoen euro verdiend, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag.

De eieren werden in 2009, 2010 en 2011 door drie leghenbedrijven aan de man gebracht. De ondernemingen konden op deze manier frauderen doordat een leverancier op papier minder kippen aan de bedrijven sleet dan in werkelijkheid.

De kippen hadden minder ruimte dan soortgenoten die scharrel- of vrije uitloopeieren leggen horen te krijgen. De bedrijven hadden hierdoor volgens het OM een oneerlijk concurrentievoordeel.

Het gaat om bedrijven in de gemeenten Zevenaar, Sint Anthonis, Ooststellingwerf en Leudal. De zaak kwam in mei al eens voor de rechtbank in Arnhem. Toen moesten nog getuigen worden gehoord. Zodra die verhoren zijn afgerond wordt een datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak geprikt.