Amish meisje ontvlucht chemotherapie

Een 10-jarig Amish meisje is met haar ouders het land ontvlucht om aan een gedwongen chemotherapie te ontkomen.  Volgens de ouders veroorzaken de behandelingen ondraaglijke pijn en wil men het genezingsproces voortzetten met natuurlijke geneesmiddelen en gezonde voeding.

Bij Sara Hershberger was leukemie vastgesteld. Op advies van de medische staf van het Akron Children’s Hospital te Ohio werd besloten het meisje te behandelen met chemokuren. Dit leek te helpen. De situatie verbeterde aanmerkelijk maar desondanks besloten de ouders de behandeling te stoppen. Het resultaat weegt blijkbaar niet op tegen de pijn van de chemo.

Het ziekenhuis was het hier duidelijk niet mee eens en stapte naar de rechter. Via de gerechtelijke procedure probeerde het ziekenhuis de ouders het voogdijschap van het meisje te ontnemen en de behandeling voort te laten zetten. In de eerste instantie werden de ouders in het gelijk gesteld, maar een tweede rechtszaak bij een hogere rechtbank deed een uitspraak in het voordeel van het kinderziekenhuis.

Het gerucht gaat dat het Akron Children’s Hospital van de farmaceutische industrie een miljoen dollar ontvangt om experimentele chemotherapieën uit te voeren. Van veel toegediende geneesmiddelen die daar gebruikt worden, is niet bewezen of ze heilzaam zijn.  Het hospitaal zou met elke ronde waarbij Sara die geneesmiddelen toegediend krijgt, geld ontvangen.

De Amish zijn een protestante sekte die in afgezonderde gemeenschappen leven. Volgens de leer van deze religieuzen zorgt moderniteit voor verdorvenheid. Men leeft dan ook nog op traditionele wijze, op een sobere, eenvoudige manier. Volgens de Amish is God de enige die over de mens beslist.

                                                         Een interview met opa.