GCHQ-kapers gebruikten neppagina's LinkedIn

De Britse inlichtingendienst GCHQ gebruikt valse pagina's van onder meer het zakelijke sociale netwerk LinkedIn om binnen te geraken in computers van spionagedoelwitten. Dat schrijft Der Spiegel zondag. De GCHQ lokt nietsvermoedende prooien naar zelfgemaakte nepsites om daar spionagesoftware op hun computer te installeren, zo blijkt volgens het Duitse opinieblad uit door klokkenluider Edward Snowden geopenbaarde documenten.

De Britse dienst wist met die 'Quantum Insert'-methode onder meer de computers van meerdere Belgacom-medewerkers binnen te dringen. Ook het Zwitserse telecombedrijf Starhome MACH zou het slachtoffer zijn geworden van computerinbraak.

Al eerder onthulde The Guardian dat de GCHQ belangrijke transatlantische glasvezelkabels aftapt en daardoor ruime toegang heeft tot het internetverkeer via de kabel. De inlichtingendienst stelt volgens Der Spiegel alles in het werk om ook mee te kunnen luisteren en gluren op het mobiele internet. Daarom zouden GCHQ-medewerkers proberen in te breken bij bedrijven die dat verkeer regelen, zoals Belgacom en Starhome.

De OPEC heeft zelfs van twee kanten gevaar te vrezen, blijkt uit de door Snowden gedeelde geheime stukken. Zowel de GCHQ als de Amerikaanse NSA had het samenwerkingsverband van olie-exporteurs op de korrel. De Britten slaagden bij negen OPEC-medewerkers in hun opzet, de Amerikanen wisten zelfs door te dringen tot de Saudische OPEC-vertegenwoordiger en het milieu rond de secretaris-generaal van de organisatie.