Toch uitstel tweede ronde verkiezingen Maldiven

De eerste democratisch gekozen president van de Maldiven en de broer van de vroegere autocratische heerser van het land hebben de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zaterdag gewonnen. In de eilandstaat in de Indische Oceaan dreigt echter een constitutionele crisis, omdat het hooggerechtshof de tweede ronde alsnog heeft uitgesteld tot 16 november.

Ex-president Mohamed Nasheed behaalde zaterdag bijna 47 procent van de stemmen, niet genoeg om direct te worden gekozen. Yaamin Abdul Gayoom, broer van voormalig heerser Maumoon Abdul Gayoom, kwalificeerde zich met dertig procent eveneens voor de tweede ronde. Deze zou zondag al worden gehouden, omdat het land zonder staatshoofd zou komen te zitten als de termijn van de huidige president Mohammed Waheed Hassan maandag afloopt. Het hof stak daar echter zondag een stokje na bezwaren van een derde kandidaat, de zakenman Qasim Ibrahim, die 23 procent van de stemmen kreeg.

De partij van Ibrahim voerde aan dat er te weinig tijd zou zijn om campagne te voeren en allianties te smeden. Het hof verschoof daarom de tweede ronde naar 16 november, de oorspronkelijke datum. Het hof herhaalde zaterdag dat Hassan moet aanblijven tot na de tweede ronde. Nasheed eist echter dat Hassan aftreedt voordat zijn termijn zondag om middernacht afloopt. Hierdoor zou de voorzitter van het parlement waarnemend staatshoofd worden. De grondwet voorziet hierin voor het geval de president en de vicepresident hun functies neerleggen.

De vicepresident is al afgetreden, maar Hassan wil juridisch advies inwinnen alvorens een beslissing te nemen, liet de woordvoerder van de president weten.

Dat de Maldiven nu in tijdnood komen komt doordat de presidentsverkiezingen al twee keer waren uitgesteld. Ook heerst er diep wantrouwen tussen Nasheed, Hassan en het hooggerechtshof, omdat Nasheed meent dat Hassan en het hof sterk onder invloed staan van Maumoon Abdul Gayoom. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft het hof beschuldigd van inmenging in de presidentsverkiezingen en ondermijning van het democratisch proces.

Nasheed versloeg Maumoon Abdul Gayoom in de eerste democratische verkiezingen in 2008, maar hij moest vorig jaar aftreden na wekenlange protesten en afnemende steun onder leger en politie, nadat hij de arrestatie had bevolen van een hoge rechter die hij als partijdig beschouwde. Nasheed zegt dat er in feite een staatsgreep tegen hem werd gepleegd en beschuldigde zijn vroegere rechterhand Hassan ervan die te hebben gesteund. Een onderzoekscommissie gaf hem ongelijk, maar het land verkeert sindsdien in politieke chaos.