'Cafés alleen nog open voor 18-plussers'

Veel kroegen en discotheken zijn vanaf volgend jaar alleen nog open voor bezoekers van 18 jaar en ouder. Ze willen zo voorkomen dat ze hoge boetes krijgen of zelfs moeten sluiten vanwege het verkopen van alcohol aan iemand onder de 18, concludeert de NOS uit een rondgang.

Nu mag nog zwak alcoholische drank worden verkocht aan jongeren boven de 16 jaar, maar vanaf volgend jaar mag helemaal geen alcohol meer worden verkocht aan alle jongeren onder de 18. Horecagelegenheden die dat toch doen, kunnen een hoge boete krijgen. Als een verkoper drie keer binnen een jaar wordt betrapt, kan het verkopen van drank hem tijdelijk worden verboden.

Scholierencafé De Koperen Kraan in Bussum stelt een leeftijdsgrens van 18 jaar in. In het weekeinde is het te druk om te controleren wie er stiekem bier haalt voor minderjarigen, zegt eigenaar Pieter Baaij tegen de NOS. Ook de andere kroegen in de gemeente stellen volgens hem een leeftijdsgrens in. Baaij zegt door de maatregel de helft van zijn klanten te verliezen. "Maar ik heb geen keuze."

De gemeente Bussum wijst erop dat jongeren nu nergens meer heen kunnen. "Wij vrezen meer hangjeugd en denken na over alternatieven, zoals een apart jeugdcafé", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Ook in Haarlem gaan scholierencafés straks dicht voor jongeren onder de 18. Daar zouden zeker duizend jongeren worden buitengesloten. De gemeente denkt nog na over maatregelen. In de gemeente Hardenberg is een brief aan ouders gestuurd om te voorkomen dat jongeren de zuipketen meer gaan opzoeken.

In Noord-Brabant wordt gevreesd voor alcoholtoerisme, zegt regiovoorzitter Kees Goossens van Koninklijke Horeca Nederland. Over de grens in België of Duitsland krijgen de jongeren nog wel drank ingeschonken. "Dus wat let ze om met de bus of scooter iets verderop te gaan?"