Lavrov zegt afspraak met Timmermans af

De afspraak die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zaterdag in Moskou had met zijn Russische collega zaken Sergej Lavrov gaat niet door. Lavrov heeft de werklunch afgezegd omdat hij naar Genève gaat voor het overleg over het atoomprogramma van Iran.

Timmermans laat op Facebook weten Lavrov vrijdagavond in het Kremlin gesproken te hebben bij het diner dat president Vladimir Poetin het koningspaar had aangeboden. Hij zegt er alle begrip voor te hebben dat Lavrov naar Genève gaat.

De twee ministers hebben vrijdag alvast de 'contouren' doorgenomen van het gesprek van zaterdag, waaraan in plaats van Lavrov vicepremier Arkady Dvorkovitsj zal deelnemen. "Afgesproken is dat wij na afloop daarvan nauw contact zullen onderhouden over het overleg", aldus Timmermans.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat Timmermans zich terughoudend zal opstellen over de kwestie rond het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Verwacht wordt dat de Arctic Sunrise ter sprake komt maar 'uitvoerige onderhandelingen' liggen minder voor de hand, omdat de zaak door Nederland onder de rechter is gebracht, zei Rutte.