Koning aangekomen in Moskou

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen in de Russische hoofdstad Moskou. Het koninklijk paar werd op het vliegveld Vnoekovo verwelkomd door de Russische vicepremier Aleksej Mesjkov. Later op de avond zal president Vladimir Poetin dineren met de koning en de koningin.

Zaterdag zullen Willem-Alexander en Máxima een bijeenkomst bijwonen van Russische en Nederlandse ondernemers en bezoeken zij in het Tretjakovmuseum de tentoonstelling Meer Dan Romantiek. Zaterdagavond wordt het werkbezoek afgesloten met een concert van het Koninklijke Concertgebouworkest in het Tsjajkovskiconservatorium.

Het bezoek aan Rusland markeert het einde van het Nederland-Ruslandjaar, waarin beide landen vierden dat zij vierhonderd jaar betrekkingen met elkaar hebben. Het jaar verliep niet zonder incidenten. Nederland bekritiseerde fel een Russische wet die homoseksuelen zou discrimineren, in september enterde de Russische kustwacht een Greenpeace-schip dat onder Nederlandse vlag actievoerde in Russische wateren en in oktober werden aan weerskanten diplomaten gearresteerd en mishandeld.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft al gezegd dat de koning niet met president Poetin over deze gevoelige politieke zaken zal praten. Een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven is sinds maandag met minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in Rusland. Daarbij staat vooral de economische samenwerking centraal.