Minidemonstratie Amnesty rond bezoek koning Moskou

De Russische afdeling van Amnesty International heeft vrijdag in Moskou een minidemonstratie gehouden om aandacht te vragen voor de verslechterende mensenrechtensituatie in Rusland. De mensenrechtenorganisatie deed dat vanwege het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdag en zaterdag brengen aan Rusland.

De betoging op de Bolsjoj Moskvoretskibrug, ten oosten van het Kremlin, bestond uit één demonstrante die een tekstbord omhoog hield met de tekst 'Koning Willem-Alexander, welkom in het land van de repressie'. Voor een demonstratie van meer mensen kreeg Amnesty geen toestemming. De betoging duurde niet langer dan een minuut of tien. Het koninklijk paar heeft de betoging niet gezien, want dat arriveert pas in de avond.

Directeur van Amnesty International Rusland Sergej Nikitin vindt dat koning Willem-Alexander de mensenrechtensituatie in Rusland moet bespreken met de Russische president Vladimir Poetin. "Ieder staatshoofd en iedere premier moet dat doen. Je kunt dan wel zeggen dat dat inmenging is in binnenlandse aangelegenheden, maar dat is niet zo. Het gaat hier om mensenrechten en die zijn universeel."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Rusland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar, waarin de landen afgelopen jaar vierden dat ze vierhonderd jaar betrekkingen hebben. Het bezoek, waarbij het koninklijk paar wordt ontvangen door president Poetin, vormt de afsluiting van het herdenkingsjaar. Aanvankelijk was nog niet duidelijk of Willem-Alexander en Máxima Poetin zouden ontmoeten.

Het Nederland-Ruslandjaar werd gekenmerkt door incidenten tussen beide landen. Zo uitte Nederland felle kritiek op de invoering van een Russische wet die propaganda voor niet-traditionele relaties verbiedt (de 'antihomowet') en bracht Rusland in september het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise op nadat dat had geprobeerd actie te voeren op een Russisch olieboorplatform.

Ook de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag en de mishandeling van een Nederlandse ambassademedewerker in Moskou zetten aan weerszijden kwaad bloed.