Ophef om 'robuust beeld met vrij grote tieten'

In de beeldentuin naast het rooms-katholieke kerkhof in het normaal zo rustige Cuijk staat een beeld dat al enkele maanden voor veel ophef zorgt. Vooral fractievoorzitter Henk Siroen van Progressief Leefbaar Cuijk neemt aanstoot aan het beeld, dat hij omschrijft als 'een robuust beeld met vrij grote tieten'.

Het beeld met de titel 'Oervrouw' is prominent zichtbaar vanaf de Maasboulevard. Het gaat om een spierwitte beeldtenis van een vrouw die duidelijk gezegend is met een forse boezem.

Donderdagavond bracht Siroen het beeld ter sprake in de raadsvergadering. Hij excuseerde zich daarbij bij voorbaat al voor zijn taalgebruik, hoewel het woord 'tieten' volgens de Van Dale gewoon tot het informele taalgebruik behoort. "Ik heb de afgelopen tijd tientallen opmerkingen over het beeld gekregen. Ook van mensen buiten Cuijk", aldus de fractievoorzitter. "Het prominente beeld domineert. Ik heb dan ook begrip voor de gevoelens van de bewoners en vind dat het mijn taak is om dit ter sprake te brengen."

De overige fracties in de gemeenteraad hebben begrip getoond voor het feit dat sommige bewoners van de gemeente aanstoot nemen aan het beeld. Desondanks willen ze niet overgaan tot actie. Volgens de fracties moet de kunstenares zelf bepalen of er iets met haar beeld moet gebeuren. Fractievoorzitter Carolien Angevaren gaf aan dat 'als meneer Siroen zo veel aanstoot aan het beeld neemt', het wellicht een oplossing is als de gemeente het beeld van een bh voorziet.

Ondanks zijn inspanningen om iets aan het beeld gedaan te krijgen, vindt Siroen het tettenbeeld eigenlijk gewoon mooi. "Ik vind het een mooi beeld. Kunst moet je waarderen, maar dat is natuurlijk subjectief", zegt hij tegen Omroep Brabant.


Het 'robuuste beeld met vrij grote tieten' op een andere locatie