Schaatsers op jacht naar record op 1500 meter

De wereldbekerwedstrijden op de snelle banen staan weer voor de deur. Vandaag begint de Nederlandse schaatsploeg op het ijs van Calgary, een baan waar gegarandeerd snelle tijden op de klokken komen te staan. De Nederlandse recordboeken zouden hier ook een nieuw hoofdstuk aan toe kunnen voegen.

Wie naar de lijst kijkt, ziet ongetwijfeld het opvallende record van Erben Wennemars op de 1500 meter. De inmiddels 38-jarige Dalfsenaar heeft het record met 1:42,32 al sinds 9 november 2007 in zijn handen. Die tijd was destijds zelfs goed voor een wereldrecord, maar dat staat met 1:41,04 op naam van de Amerikaan Shani Davis. Exact zes jaar na het record van Wennemars wordt er weer een mijl gereden op een van de snelste banen ter wereld. Voor Nederland zullen Mark Tuitert, Kjeld Nuis, Koen Verweij, Wouter Olde Heuvel en Rhian Ket aan de start komen.

Tuitert: "Het wordt eens tijd."
Tuitert weet ook meteen waar het over gaat als hij geconfronteerd wordt met de vraag welk Nederlands record er nog staat van de schaatser die 'niet meer actief' is. "Ha, de tijd van Erben. Op de 1500 meter. Dat is al een tijdje geleden, ja. Wordt eens tijd dat het record eraan gaat", meldt Tuitert tegenover de NOS

De schaatser van Beslist.nl denkt dat de kans groot is dat er dit, of volgend weekend de records eraan gaan. "Het ijs was afgelopen week heel snel, laten we hopen dat het komend weekend ook het geval is." De rijder uit Holten kan wel verklaren waarom het record nog niet verbroken is. "Zo vaak rijden we geen 1.500 meters op deze banen. Er zijn de laatste jaren geen WK's hier geweest.

"Nu zal het sowieso een hoog niveau zijn", denkt Tuitert. "Wat je voornamelijk ziet is dat deze World Cups internationaal heel belangrijk zijn. Sommige buitenlandse rijders kunnen al belangrijke zaken doen voor de Spelen in Sochi."

Wennemars denkt aan Nuis
Ook Kjeld Nuis rijdt de 1500 meter. "Wennemars sprak me onlangs nog aan: 'D-d-d-dat record ga je pakken, ofnie', zei hij", vertelt Nuis glimlachend. "Het is ook zomaar mogelijk hoor."

"Of ik degene ben die dat gaat doen, dat weet ik niet. Mijn persoonlijk record (1.44,43 red.) komt er niet in de buurt, maar ik kan me die race nog goed herinneren. Het was ook in Calgary en ik schopte in het begin van de race met de punt van mijn schaats in het ijs. Het was toen hakken naar de finish. Die tijd gaat dus wel sneuvelen. Erben heeft in ieder geval vertrouwen in me."

Olde Heuvel: "Verweij is echt in vorm."
Wouter Olde Heuvel denkt ook dat het mogelijk is. "Maar dat zal ik niet zijn, hoor. Wie van de Nederlandse heren een record zou kunnen rijden? Ik denk Koen Verweij. Hij is echt in vorm", zegt de ploeggenoot van Verweij bij TVM. "Het is ook zijn eerste afstand van het weekend, dus hij is fris en fruitig bij de 1.500 meter. Als ik nog een andere naam moet noemen, dan denk ik aan Kjeld. Ook hij heeft het in zich om een scherpe tijd neer te zetten."

Verweij ziet zelf ook kansen.
"Het is mogelijk. Maar het is wel een scherpe tijd. Dat rijd je niet zomaar." zegt Verweij over het record van Wennemars. De schaatser uit Alkmaar zal in ieder geval voor verbetering van zijn persoonlijk record gaan. "Dat moet zeker lukken. Ik sta op 1.43,92, dat staat al bijna drie jaar. Die tijd is niet zo scherp."

"En het record van Erben? Ik moet dan wel zo schaatsen als de laatste weken. Mijn basis is namelijk erg goed. Ik ben fit, voel me goed en technisch is ook alles in orde. Het ziet er wel goed uit. We willen allemaal laten zien dat we goed zijn."