Koning België naar NL voor WimLex...

De Belgische koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde zijn vrijdag op bezoek in Nederland. Ze worden vrijdagochtend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen op Paleis Noordeinde. Bij de lunch is ook prinses Beatrix aanwezig.

Daarna bezoeken Filip en zijn vrouw het parlement, waar ze worden ontvangen door senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Om 14.30 uur ontmoet het Belgische koningspaar premier Mark Rutte. Rutte heeft eerder op de middag, om 12.30 uur, een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Elio Di Rupo.

Eigenlijk zouden Willem-Alexander en Máxima eerder dit jaar al een bezoek brengen aan België, maar dat bezoek werd uitgesteld in verband met de troonswisseling in België. Het protocol schrijft voor dat het kortstzittende staatshoofd eerst op bezoek moet bij het langstzittende staatshoofd. Filip volgde zijn vader Albert in juli op als koning en is dus korter staatshoofd dan Willem-Alexander, die de troon op 30 april besteeg.

Willem-Alexander en Máxima reizen later op de dag door naar Rusland, waar president Vladimir Poetin hen ontvangt in het Kremlin. Het koningspaar krijgt daarna een diner aangeboden, om het einde te markeren van het Nederland-Ruslandjaar, dat veel incidenten kende en de verhoudingen tussen beide landen danig onder druk zette.

Submitter:  Bron: Novum