'Maatregelen tegen uitreizen moslims nodig'

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat Nederlandse moslims naar het buitenland reizen om er te studeren aan salafistische scholen. Dat zei hij dinsdagavond in Nieuwsuur naar aanleiding van de dood van een Amsterdammer van Marokkaanse komaf in Jemen.

De man kwam om bij gevechten tussen sjiitische en soennitische moslims in de stad Damaj. Hij was naar Jemen getrokken om er te studeren aan de Dar al-Hadith, een school die veel buitenlandse studenten trekt. Het is nog onduidelijk of hij actief heeft meegedaan aan het vuurgevecht.

Volgens Marcouch is het al langer te zien dat Nederlanders naar dergelijke scholen gaan. Dat is echter niet zonder risico's, zo zei hij. "Je weet niet hoe iemand terugkomt", aldus de PvdA'er. Hij stelde dat studenten er wellicht 'gebrainwasht' worden.

Marcouch vindt dat er daarom meer aandacht moet komen om te voorkomen dat ze überhaupt vertrekken. Zo zijn betere informatievoorzieningen nodig. Ook zouden bijvoorbeeld jongerenwerkers er meer over moeten praten. "Er moet een taboe doorbroken worden om hierover te praten."