'Verhoor huisarts Tuitjenhorn volgens regels'

Het verhoor van de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord heeft gepleegd nadat tegen hem een onderzoek werd ingesteld, is volgens de regels gegaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt in een antwoord op vragen van beroepsvereniging VPHuisartsen.

De huisartsenvereniging stelde afgelopen weekeinde vraagtekens bij de wijze waarop de zaak is aangepakt. Zo vroeg het zich onder meer af of justitie zich 'voldoende rekenschap heeft gegeven van de risico's van haar optreden tegenover een uiterst kwetsbare huisarts'. Sinds het eerste verhoor van het OM was de man suïcidaal. Ook zou de huisarts urenlang verhoord zijn.

Justitie stelt dat de verhoren volgens de regels zijn gegaan. "De verhoren zijn volgens de gebruikelijke procedures afgenomen. Daarbij is geen druk uitgeoefend", aldus het OM. De huisarts is verder nooit aangehouden en heeft ook niet vastgezeten. Dat werd besloten nadat de advocaat van de huisarts kenbaar maakte dat haar cliënt zich vrijwillig had laten opnemen op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

De huisarts is verder steeds maximaal vier uur verhoord, steeds in aanwezigheid van zijn advocaat. Na afloop keerde hij weer terug naar de psychiatrische afdeling. Agenten hielden rekening met de situatie, aldus het OM. De huisarts gaf bovendien steeds aan dat hij zich in staat voelde om te worden gehoord.