Homodroomboek niet met koning naar Rusland

Het droomboek voor Vladimir Poetin van de Gaykrant en COC Nederland wordt volgende week niet door koning Willem-Alexander aangeboden aan de Russische president. De homo-organisaties hadden daar om gevraagd, maar dat is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen taak voor de koning.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft het boek dinsdag namens de regering in ontvangst genomen. Hij hoopt dat het later dit jaar nog een rol krijgt tijdens een afzonderlijke bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Moskou. Over de inhoud van de gesprekken die de koning met Poetin gaat voeren, wilde Timmermans niets kwijt.

De Gaykrant en COC Nederland zijn desondanks toch hoopvol gestemd. Het gaat de belangenclubs er voornamelijk om dat de slechte positie van homo's en lesbiennes in Rusland aan de orde wordt gesteld.

"We weten dat minister Timmermans dat zal doen, en hebben goede hoop dat ook de koning dat zal doen. Dat is het resultaat dat telt, hoewel we natuurlijk hoopten dat de koning het Droomboek zélf aan Poetin zou aanbieden", zeggen de Gaykrant en COC Nederland in een gezamenlijke verklaring.

In het Russische droomboek zijn dromen opgenomen van bekende en minder bekende Nederlanders. Timmermans noemde het boek dinsdag 'inspirerend'.