'Burgemeesters beter informeren over pedo'

Veel burgemeesters kunnen zich beter informeren over de mogelijke terugkeer van pedoseksuelen in hun gemeente. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde op een enquête van KRO Brandpunt, waaruit bleek dat een meerderheid van de burgemeesters vindt dat ze te weinig kunnen doen om problemen bij de terugkeer van veroordeelde pedoseksuelen in goede banen te leiden. PvdA'er Marit Rebel wilde weten welke bevoegdheden nodig zijn.

Teeven wees erop dat burgemeesters zich kunnen aanmelden voor het zogeheten project bestuurlijke informatie justitiabelen. Burgemeesters krijgen dan informatie wanneer pedoseksuelen vrijkomen. De bewindsman zei dat veel gemeenten zich nog niet hebben aangemeld voor dit project. Hij zegde toe om snel in gesprek te gaan met het genootschap van burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, om te zorgen dat dit alsnog 'zo snel mogelijk' gebeurt.

Gemeenten die zijn aangesloten bij het project krijgen dan ook informatie over 'best practices': hoe in het verleden is omgegaan met vergelijkbare gevallen. Teeven is er geen voorstander van om burgemeesters meer bevoegdheden te geven. De staatssecretaris vindt al dat burgemeesters de nodige bevoegdheden hebben. Zo kunnen zij een gebiedsverbod instellen en afspraken over extra politie-inzet maken.