Omstreden 'nazipoort' mag toch

De eigenaar van landgoed Groot Bentveld in Zandvoort mag zijn omstreden kunstwerk dat vaak is vergeleken met het hek aan de ingang van concentratiekamp Buchenwald, toch neerzetten. De rechtbank in Haarlem bepaalde dinsdag dat de bouwvergunning ten onrechte werd ingetrokken.

De gemeente trok de vergunning in, omdat de man de gemeente onvoldoende zou hebben geïnformeerd over de 'aard van het bouwwerk'. Ook zou hij niet hebben gemeld dat op de plek van het kunstwerk erfstdienstbaarheid geldt. Dit houdt in dat de gronden niet bebouwd mogen worden.

De eigenaar heeft altijd betoogd dat aan het kunstwerk een betekenis wordt toegedicht die het niet heeft. Hij zegt nooit een relatie met de Holocaust te hebben gelegd. De rechtbank oordeelde dat, los van de vraag of de man op de hoogte was van de verwijzing naar de Holocaust, er geen wettelijke plicht bestond dit te melden bij de aanvraag van een vergunning. Datzelfde gold volgens de rechter voor het bestaan van erfdienstbaarheid.

Een omstreden onderdeel van het design was de bel met de Latijnse inscriptie suum cuique. In het Duits betekent dat Jedem das Seine, een uitspraak die bij de poort van Buchenwald hing. In een gesprek met de gemeente bevestigde Bakker eerder al dat hij het kunstwerk zonder bel zou plaatsen.

De gemeente Zandvoort liet dinsdagmiddag weten nog niet op de hoogte te zijn van de uitspraak, en kon dan ook niet reageren.