Belastingontwijking NS kostte staat 21 miljoen

Door de belastingontwijking van de NS via een dochteronderneming in Ierland is de staat vorig jaar 21 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De staat is de enig aandeelhouder van de NS. Het spoorbedrijf moet daarom dividend afdragen aan de schatkist. Ook betaalt het bedrijf vennootschapsbelasting. Door de constructie met de dochteronderneming in Ierland ontvangt Dijsselbloem minder vennootschapsbelasting. Wel betaalt het bedrijf hierdoor meer dividend uit.

De staat loopt hiermee per honderd miljoen euro winst naar schatting acht miljoen euro aan inkomsten mis, schrijft Dijsselbloem. Over het boekjaar 2012 realiseerde de NS een winst van 264 miljoen euro, en hierdoor liep de schatkist 21 miljoen euro mis.

Dijsselbloem heeft al aangekondigd dat hij een eind wil maken aan de belastingontwijking van de NS, omdat hij dit vanuit maatschappelijk oogpunt onwenselijk vindt. De gesprekken hierover met de NS lopen nog. Het spoorbedrijf is overigens het enige bedrijf dat in overheidshanden is dat de belasting ontwijkt via een constructie in het buitenland.