Kamer wil antispionageakkoord met VS

Nederland moet een antispionageakkoord sluiten met de Verenigde Staten. Dat wil de voltallige Tweede Kamer, bleek dinsdag. Alle partijen schaarden zich achter een motie van D66-leider Alexander Pechtold waarin zo'n akkoord wordt bepleit.

Volgens de motie moet Nederland zich aansluiten bij de gesprekken die Frankrijk en Duitsland met de VS willen voeren naar aanleiding van het afluisterschandaal, en anders zelfstandig gaan onderhandelen met de VS over een akkoord. Premier Mark Rutte (VVD) heeft al gezegd dat hij positief is over het initiatief van Frankrijk en Duitsland.

De Tweede Kamer wil verder meer weten over de gegegevens over 1,8 miljoen telefoontjes die de Amerikaanse geheime dienst NSA in Nederland heeft onderschept. Alle partijen behalve de VVD steunden dinsdag een motie van D66 en CDA waarin dit wordt gevraagd. Het kabinet moet opheldering vragen van de VS over wie er in Nederland wordt afgeluisterd.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) meldde vorige week al dat hij van de NSA heeft begrepen dat het gaat om 'metadata'. Hij is nog met de VS in gesprek, liet Plasterk verder weten, en zal de Kamer informeren over de uitkomsten. Mogelijk gebeurt dat in het geheim.

De Kamer heeft woensdag een debat met Plasterk over de inlichtingendienst AIVD. Dan komt het afluisterschandaal opnieuw aan de orde. Deze week werd duidelijk dat Nederland hoort bij een groep landen die nauw samenwerken met de NSA, de zogeheten Nine Eyes.