Hennis pleit voor meer Europese samenwerking

Europese landen moeten meer samenwerken op het gebied van defensie. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement. Een Europees leger is wat haar betreft echter niet aan de orde.

"De militaire tekortkomingen, zoals door de NAVO en de EU vastgesteld, kunnen we alleen oplossen door samen te plannen en op te trekken", zei Hennis. "Dat betekent ook meer politieke samenwerking op dit terrein."

Hennis vindt dat de zogeheten EU-battlegroups beter benut moeten worden. "Gebruik ze of dump ze", oordeelde zij over de snel inzetbare eenheden. De battlegroups moeten snel kunnen opereren als er een plotselinge inzet nodig is. Volgens Hennis is de besluitvorming over hun inzet echter veel te stroperig, waardoor ze niet volledig worden benut. Zo zouden ze bijvoorbeeld als beschermingseenheid kunnen worden ingezet bij een EU-trainingsmissie, stelt Hennis voor.

Een Europees leger of een NAVO-leger ziet Hennis niet zitten, onderstreepte ze. Wel is ieder land dat lid is van de EU medeverantwoordelijk voor de veiligheid. "Het is een voor allen en allen voor een."

Een vrije en veilige omgeving is nooit vanzelfsprekend, zei Hennis. "Je moet er voor vechten, iedere dag en dat is het waard. Daarbij moet je je niet beperken tot de eigen omgeving. Gebeurtenissen, waar ook ter wereld, kunnen van invloed zijn op onze eigen veiligheid en vrijheid."