Werkstraf geëist tegen Leidse schooldreiger

Het Openbaar Ministerie wil dat Janoek V. een werkstraf van 150 uur krijgt voor het dreigen met een schietpartij op scholen in Leiden. Justitie eiste dinsdag ook een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar in de rechtszaak tegen de 19-jarige man.

De man uit Leiderdorp wordt verdacht van het plaatsen van dreigberichten op een internetforum. Hij zou hebben geschreven een Leidse docent en zo veel mogelijk leerlingen neer te willen schieten. V. was in Costa Rica ten tijde van de dreigberichten. Vanwege de berichten werden in april alle middelbare scholen en mbo's in Leiden gesloten.

V. zegt niet alle berichten zelf online te hebben gezet. Hij beweert dat een Amerikaanse toerist zijn laptop had geleend en dat die het eerste Engelstalige bericht heeft geplaatst. Later zou hij daar zelf een Nederlandstalig bericht aan hebben toegevoegd.

De officier van justitie vindt het ongeloofwaardig dat een Amerikaan de dreigberichten zou hebben verstuurd. Zo weet V. de naam niet meer van de jongen en acht de officier het onwaarschijnlijk dat een Amerikaan het woord Leiden correct zou spellen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.