FOK!filmblik: Chappaqua (1966)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we weer eens een obscure cultfilm uit de zestiger jaren tegen. Het was namelijk op 5 november 1966 dat de film Chappaqua van Conrad Rooks voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen ging draaien.

 Chappaqua

De film speelt zich af in Chappaqua, een gehucht in de provincie Westchester County in de staat New York en is gebaseerd op de ervaringen van regisseur, scenarist en producer Conrad Rooks met drugsverslaving. Om van de drugs af te komen reist hij naar Frankrijk voor een ontwenningskuur. In flashbacks zien we de opkomst van de psychedelica in San Francisco.

 Chappaqua 1

Chappaqua is een film die wel wat doet denken aan Fear and Loathing in Las Vegas. In Chappaqua zien we meerdere grote namen uit de Beat Generation een rol spelen, zoals William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Peter Orlovsky en de blinde dichter en uitvinder Moondog. Ook debuteerde Hervé 'Ze Pleen, Ze Pleen' Villechaize in deze drugsfilm met een klein rolletje.

 Chappaqua 2

De film had ook een prima soundtrack, met benevelende klanken van de Indiaase grootmeester Ravi Shankar. Van de film verscheen in 2008 een dvd bij Filmfreak. Verplichte kost voor de liefhebbers van films als The Wild One, Easy Rider en On the Road. Kijk hieronder voor de eerste 10 minuten uit de cultfilm Chappaqua.