12 Years a Slave favoriet op Amsterdam Film Week

Het slavendrama 12 Years a Slave van de Britse regisseur Steve McQueen heeft zondagavond de Adam, de publieksprijs van de Amsterdam Film Week, gewonnen. De regisseur was zelf in Tuschinski aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Het publiek kon gedurende het hele festival elke bezochte film een cijfer geven van 1 tot 5. Het totaal werd gedeeld door het aantal bezoekers. De film met Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender in de hoofdrollen scoorde ruim 3,9.

De winst van 12 Years a Slave is nauwelijks verrassend te noemen. De film opende maandagavond in aanwezigheid van McQueen het festival en stond de hele week eigenlijk onaantastbaar bovenaan.

12 Years a Slave is gebaseerd op de memoires van Solomon Northup uit 1853 en gaat over een vrije zwarte Amerikaan die wordt ontvoerd en als slaaf verkocht. Uiteindelijk belandt hij bij een drankzuchtige eigenaar van een katoenplantage, de rol van Fassbender, waar hij vrijwel dagelijks wordt gefolterd. Pas na twaalf jaar wordt Northup vrijgelaten. De film verschijnt op 20 februari in de Nederlandse bioscoop.

De Amsterdam Film Week werd voor de derde keer op rij gehouden en trok dit jaar ruim tienduizend bezoekers. Het festival toonde in verschillende bioscopen in het centrum van Amsterdam films die al op andere festivals in de prijzen vielen. Daarnaast ging elke avond een grote nieuwe film in première, vaak een die pas over enkele maanden in Nederland in roulatie gaat. Zo waren onder meer Captain Phillips met Tom Hanks, Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers en Diana met Naomi Watts al te zien.