Dierenhandelaar moet cel in voor verwaarlozing

Een Rotterdamse dierenhandelaar moet drie jaar de cel in voor het verwaarlozen van dieren. Hij krijgt een proeftijd van vijf jaar. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. Tegen de eigenaar van de winkel waar honderd dieren dood werden aangetroffen, werd een straf van 42 maanden geëist waarvan twaalf voorwaardelijk.

De straf is lager uitgevallen dan de eis van justitie omdat de man van werd vrijgesproken op een punt. De rechtbank acht de kans dat de man in herhaling valt hoger dan gemiddeld, omdat hij heeft gezegd in dieren te willen blijven handelen. Daarom kreeg hij proeftijd met bijzondere voorwaarde. Als hij in de proeftijd weer in dieren handelt, moet hij terug de cel in.

De man werd in juni gearresteerd nadat de honderd verhongerde dieren werden gevonden in zijn winkel aan de Uitweg. Hij is ook veroordeeld voor het laten bevriezen van twintig beschermde slangen die in de winter halfdood in zijn auto waren aangetroffen. De pythons en boa constrictors werden een dag daarvoor gestolen van Britse handelaren.