'Armstrong moet miljoenen lappen'

Lance Armstrong moet mogelijk een slordige negen miljoen euro terugbetalen aan verzekeringsmaatschappij SCA Promotions. De voormalige sponsor heeft het recht om een vordering in te dienen tegen de van zijn voetstuk gevallen oud-wielrenner. Dat bepaalde de rechtbank van Texas donderdag.

Of de eis daadwerkelijk wordt toegewezen, bepaalt de rechtbank pas bij een volgende zitting. De uitspraak is voor Armstrong een lelijke streep door de rekening. Zijn advocaten stelden zich altijd op het standpunt dat er geen juridische grondslag was om het sponsorgeld terug te vorderen.

Armstrong ontving de bonussen van SCA voor zijn Tourzeges. Toen echter in 2004 geruchten opdoken over dopinggebruik, weigerde de verzekeringsmaatschappij te betalen. Armstrong stapte daarop met succes naar de rechter en kreeg in 2006 na een schikking alsnog negen miljoen op zijn rekening bijgeschreven.

Toen Armstrong begin dit jaar bij Oprah Winfrey opbiechtte doping te hebben gebruikt, trok SCA direct aan de bel. Volgens het bedrijf moet de eerdere rechterlijke uitspraak worden teruggedraaid omdat Armstrong tijdens de zitting onder ede heeft gelogen. Door de heropening van de zaak is de kans groot dat de 42-jarige Amerikaan nu alsnog over de brug moet komen.

SCA is niet de enige partij die geld terugvordert van Armstrong. Zo hangt hem nog een miljoenenclaim boven het hoofd van de federale overheid. Het staatsbedrijf US Postal stak tussen 1999 en 2004 veel geld in de rondom de Texaanse kopman gebouwde wielerploeg.