Winst AB Inbev stijgt dertig procent

Brouwerij AB Inbev heeft vorig kwartaal bijna een derde meer winst behaald. Het concern uit het Belgische Leuven hield eind september 1,7 miljard euro over, zo maakte AB Inbev donderdag bekend. De winststijging is het gevolg van hogere prijzen en de verkoop van nieuwe merken, die het bedrijf na overnames verwierf.

Vooral de miljardenaankoop van het Mexicaanse Grupo Modelo droeg stevig bij aan de winst. AB Inbev kocht in juni alle resterende aandelen in de grootste brouwer van Mexico, nadat het in 2008 ook al vijftig procent van het waardepapier had gekocht. Het Belgische bedrijf betaalde in totaal twintig miljard dollar (14,6 miljard euro) voor de resterende aandelen.

De overname van Modelo had een flinke verkoopstijging tot gevolg. AB Inbev verkocht na de overname elf procent meer drank. Zonder het aandeel van Modelo, fabrikant van onder meer Corona, kromp de verkoop vorig kwartaal juist met 1,3 procent. Wel steeg de prijs van producten gemiddeld met 5,7 procent.

Als gevolg daarvan zag de grootste brouwerij ter wereld zijn inkomsten fors stijgen. De omzet van AB Inbev nam met veertien procent toe, naar 8,5 miljard euro. Door de productie van Modelo samen te voegen met de bestaande productie bespaarde het bedrijf tegelijkertijd al zo'n tweehonderd miljoen euro aan uitgaven.

Desondanks voelt AB Inbev nog de gevolgen van het moeizame economische klimaat. "De economische tegenwind heeft nog altijd zijn weerslag op sommige van onze markten", aldus financieel topman Felipe Dutra. AB Inbev is onder andere producent van Jupiler, Hertog Jan en Leffe.