Stevige winstdaling voor Shell

De nettowinst van Shell is in het derde kwartaal met 31 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst kwam uit op 4,2 miljard dollar (3,1 miljard euro). Voor aandeelhouders kwam de winst uit op 0,68 cent per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 0,98 cent. Dat maakte Shell donderdag bekend.

De winst van het Brits-Nederlandse concern werd negatief beïnvloed door de moeilijke situatie in Nigeria en de slechtere omstandigheden in de raffinage-industrie. Ook ontving Shell minder dividend uit een LNG-onderneming. Zonder deze tegenvallers kwam de winst van het oliebedrijf uit op 4,5 miljard dollar.

Shell boekte in het derde kwartaal een omzet van 116,5 miljard dollar, tegen 112,1 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De olie- en gasproductie lag twee procent lager. Met name de omstandigheden in Nigeria hadden hier een negatief effect op.

Topman Peter Voser stelt in een toelichting op de cijfers dat Shell de wind tegen heeft door slechte marges in de raffinage-industrie en de veiligheidssituatie in Nigeria. Wel heeft het olieconcern een sterke projectstroom voor 2014 en voldoende investeringsmogelijkheden.

Ook een van de concurrenten van Shell, het Franse Total, presenteerde donderdag een lagere winst. Het oliebedrijf hield eind september 2,8 miljard euro over. Dat is tien procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet daalde flink, met zes procent naar bijna 47 miljard euro. Toch vielen de resultaten hoger uit dan verwacht.

Total wijt de omzet- en winstdaling mede aan de moeizame Europese markt. Ook verdiende het bedrijf minder aan het verwerken van olie. De winstmarge daalde daar met tachtig procent.