'Walvissoorten sterven uit door Japanse jacht'

De Japanse jacht op kleine walvissen, dolfijnen en bruinvissen bedreigt sommige soorten met uitsterven. Dat zegt milieuorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) in een rapport dat donderdag is verschenen.

De Japanse vangstquota zijn vastgesteld op basis van gegevens die twintig jaar oud zijn en sommige soorten zijn dusdanig bejaagd dat herstel van de populatie vrijwel niet meer mogelijk is, aldus EIA. Ook de lucratieve handel in levende vangst voor Chinese aquaria is een risico. Levende dieren worden verkocht voor bedragen van omgerekend zesduizend tot zeventigduizend euro. Voor het vlees van een tuimelaar wordt soms meer dan 36 duizend euro betaald.

Japan heeft de limiet voor het aantal walvisachtigen dat mag worden gevangen vastgesteld op 16.655 voor 2013. Dat is veel minder dan de dertigduizend dieren die werden gevangen voor in 1993 limieten werden gesteld, maar wereldwijd nog altijd het hoogste aantal. Het land verdedigt de walvisjacht door te zeggen dat het om een lange traditie gaat, dat het een bron van inkomsten is en dat het nodig is voor wetenschappelijk onderzoek.

EIA roept Japan op de walvisjacht de komende tien jaar af te bouwen. "De regering heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het aantal walvisachtigen op zijn oude niveau komt", zei Jennifer Lonsdale, directeur van EIA. Ook moeten er nieuwe populatiegegevens worden verzameld, aldus de organisatie.